bogorodica

Оваа црква се наоѓа во населбата Канео и е сместена во карпа под црквата ,,Св. Ап. ев. Јован Богослов".

Цркваата ,,Рождество на Пресвета Богородица" е еднокорабн во две нивоа: едното ниво е посветено на ,,Св. Петка" и на тоа ниво има вода, а другото ниво кое е повисоко е посветено на ,,Рождество на Пресвета Богородица".

Црквата ја освети, Неговото високо перосвештенство митрополит Тимотеј и е осветена на .
Ктитор на оваа црква е Пантелеј Митков и е изградена за здравје на неговата ќерка која е и проектант Маја Миткова.
Фрескоживописот и иконописот е на Тони Минцов.

Fotogalerija

galerija

Izdava{tvo

izdavastvo

Crkoven kalendar

Август 2015
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6