cudotvorec1

Според кажувањата на постари лица Кога Џеладин бег го запалил Моско Поле поголем дел од влашкото население се доселило во Охрид и ја подигнало оваа црква.

Црквата ,,Св. Никола" која се наоѓа на улица Паретизанска и Спас Банџов, е изградена од цврст матерја: камен и варов малтер, сите ивици се направени од делкан камен а апсидата изобилува со прекрасни арки од делкан бигорен камен.

Црквата е еднокорабна засводена со две слепи кубиња, и е невообичаено за тој временски период што не е фрескоживописана. Фрескоживописот кој денес може да се забележи е од раката на Драган Ристески од село Сирула.

Иконостасот на црквата е правен од раката на Дичо Зограв од Тресонче и допојасните престолни икони. Инересно е да се напомне дека дверите на иконостасот, и распетието, не се вклопуваат според стиловите, па поради тоа има мислење дека Распетието, и дверите, се донесени од изгорената црква во Москополе

Fotogalerija

galerija

Izdava{tvo

izdavastvo

Crkoven kalendar

Мај 2015
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31