cudotvorec

Врз оваа црква се вршат истражувања од страна на Завод за заштита од Охрид под раководство на Ленче Мојсоска, но од тоа што може да се види надвор и во самата црква се работи за објект кој што поседува византиски елементи.

Самата црква е еднокорабна, ѕидана е од камен, и моментално од северната стран, во висина, половина од црквата е под земја.

Од она што може да се види на фреските, во коработ, и во олтарниот дел, може да се заклучи дека датираат се византиски временски период, Богородица насликана со Христос во рацете е некаде од IX-X век, а фреската која се наоѓа на западниот ѕид Успение на Пресавета Бгородица XII-XIV век.

Fotogalerija

galerija

Izdava{tvo

izdavastvo

Crkoven kalendar

Февруар 2015
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 1