varvara

Оваа црква се наоѓа на улица Илинденска (Попарница) и е изградена во 1965 по иницијатива на Андон Завојчев и Устијан Маџаров кои и самите учествуваат во изградбата на црквата а со донација на луѓе кои се црквувале во тој период. На самото место постело камарче на кој стоела иконата на ,,Св. в-мц. Варвара" и денес во црквата на северниот ѕид може да се запримети тоа камарче.

По уривањето на придружните објекти, и демонтирањето на иконостасот на црквата ,,Св. Јован Богослов"- Канео, а под раководство на директорот на ,,Завод за Заштит" Лактов, Андон и Устијан ги земаат иконите и иконостасот, и да ги заштитат иконостасот го монтираат во ,,Св. Варвара" а иконите ги поставуваат внатре во црква.

Fotogalerija

galerija

Izdava{tvo

izdavastvo

Crkoven kalendar

Јули 2015
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2